S08E02

residentie: vanaf 16 september 2025

opening: 1 november

tentoonstelling: 1 novemer – 13 december

 

locatie: cafetaria Koning, Bedumerweg 15 Groningen

kunstenaars: Jesse Strikwerda, Josse Pyl, Natasja Mabesoone

 

foto: oogst groningen

NEDERLANDS

ENGLISH

In 2025 verdiept het resort zich in eet- en drinkcultuur. Onder de paraplu van volkscultuur gaan we naar plekken waar het dagelijkse leven zich voltrekt en staan we stil bij alledaagse bijzonderheden. Er wordt ingezoomd op de zorg en aandacht waarmee onze (semi)-publieke ruimte wordt vormgegeven. Want niks is er zomaar en veel is onzichtbaar.

 

Vanaf 16 september start het resort met S08E02: Jesse Strikwerda, Josse Pyl en Natasja Mabesoone laten zich inspireren door een typisch Nederlandse ontmoetingsplek: de snackbar.

 

In iedere wijk of dorp te vinden, en vaak al te ruiken voordat je hem ziet. Even snel een snack om de maag te vullen, een lijst bestellingen voor de patattafel, of een ijsje met discodip voor de kleintjes. De snackbar is een plek die niet weg te denken is uit de buurt. Het menu in een lichtbak, ongefrituurde snacks in de koeling met plastic groene blaadjes ertussen, en de sculptuur van de grote frietzak die dagelijks naar buiten wordt gerold. Het beeld van de cafetaria roept altijd iets nostalgisch op. Hoewel onze steeds fittere levensstijl de snackbar vaak als ongezonde guilty pleasure ziet, blijft het een plek die weinig marketing nodig heeft: gooi een bruine fruitschaal (bittergarnituur) in de frituur, laat de geur de straat in trekken, en de klanten staan al snel op de stoep.

 

over cafetaria Koning

Deze episode vindt plaats bij Cafetaria Koning (Bedumerweg 15, Groningen), vaak omschreven als een van de meest authentieke snackbars van de stad. Sinds 1945 is Koning een begrip, beroemd om zijn familierecepten en vooral om de befaamde Groningse eierbal. In 2023 nam Qian de zaak over, met behoud van zowel interieur als traditie.

In 2025, het resort delves into food and drink culture. Under the umbrella of popular culture (volkscultuur), we go to places where everyday life takes place and dwell on everyday peculiarities. We zoom in on the care and attention with which our (semi)-public space is designed. Because nothing is just there and much is invisible.

 

Starting September 16, the resort will kick off with S08E02: Jesse Strikwerda, Josse Pyl, and Natasja Mabesoone draw inspiration from a typical Dutch meeting place: the snack bar.

 

Found in every neighborhood or village, and often smelled before you see it. A quick snack to fill your stomach, a list of orders for the potato table, or an ice cream with disco sprinkles for the little ones. The snack bar is a place that is an integral part of the neighborhood. The menu in a light box, unfried snacks in the refrigerator with plastic green leaves in between, and the sculpture of the large bag of fries that is rolled outside every day. The image of the cafeteria always evokes something nostalgic. Although our increasingly fit lifestyle often sees the snack bar as an unhealthy guilty pleasure, it remains a place that needs little marketing: throw a brown fruit bowl (bittergarnituur) into the fryer, let the smell waft into the street, and customers will soon be lining up on the sidewalk.

 

about snack bar (cafetaria) Koning

This episode takes place at Cafeteria Koning (Bedumerweg 15, Groningen), often described as one of the most authentic snack bars in the city. Since 1945, Koning has been a household name, famous for its family recipes and especially for the renowned Groningen egg ball (eierbal). In 2023, Qian took over the business, retaining both the interior and the tradition.

HET RESORT IS supported by:

Mondriaan Fund, Gemeente Groningen